Giuseppe Cortese
Vinařská oblast Piemonte

Giuseppe Cortese se narodil přímo v Barbarescu a již v útlém věku se připojil ke svému otci Giacomovi a vypomáhal mu v jeho obchodu s víny. V šedesátých letech, na základě nabytých zkušeností, Giuseppe pochopil, že jeho budoucnost tkví v co nejlepším zhodnocení nejzajímavějších terroirů v oblasti Barbaresca. S touto myšlenkou začal Giuseppe přeměňovat rodinné vinařství, zlepšovat a upřesňovat vinifikace a nakupoval nové parcely ve slavném cru Rabaja. V roce 1990 se k Giuseppemu přidal jeho syn Piercarlo, který svou celoživotní vášeň pro víno utvrdil získáním prestižního diplomu enologa na vyhlášené univerzitě v Albě. Dále v tomto malém rodinném vinařství působí Giuseppeho manželka Rosella a jejich dcera Tiziana s manželem Gabrielem. Všichni společně se podílejí na charakteristickém stylu vín Giuseppe Cortese, která jsou pravidelně hodnocena mezi nejlepšími v Barbarescu. Vinařství používá výhradně své vlastní hrozny z 8 hektarů vinic, které se nachází převážně ve střední části vinohradu Rabajà, historického cru v apelaci Barbaresco. Cru Rabajà má skvělou polohu pro pěstování hroznů předurčených pro velká vína. Azienda Agricola Cortese produkuje vína s respektem k tradičním postupům – používá tradiční velké dubové sudy z Allier a z dubu Slavonského. Vinařství vedle vín Barbaresco, nabízí několik dalších vín typických pro region Langhe – Barbera, Dolcetto a Nebbiolo, kterým věnuje stejnou péči a úsilí.

Elvio Cogno
Vinařská oblast Piemonte

Na začátku to byla Ristorante dell’Angelo v La Morra někde mezi stoly a hladovými zákazníky. Právě na tomto místě totiž rozvinul Elvio Cogno, narozený v roce 1936, původem z Novella, myšlenku výroby vlastního vína. Jeho rodina po generace pěstovala révu pro radost, ale nikoho nenapadlo přeměnit tuto zábavu na zaměstnání. Víno, které rodina Cogno začala produkovat, však nedobylo pouze stoly rodinné restaurace a během několika se jeho sláva rozšířila po celém Piemonte. A to natolik, že v polovině padesátých let se Elvio Cogno, díky zájmu partnera a rostoucí prestiži jeho lahví, rozhodl opustit restaurační provoz úplně a s rodinou Marcarini začal rozšiřovat své vinice a soustředit se na výrobu toho nejprestižnějšího vína Barolo. To spatřilo světlo světa v roce 1961 a v roce 1964 se jako první vinař v oblasti rozhodl vyrobit a nalahvovat první Barolo s označením vinice, tehdy Brunate. V současnosti vinařství na kvalitě ještě trochu přidalo a patři mezi nejuznávanější producenty s atraktvní produkcí ve které se objevuje jediná Barbera světa z předfyloxerní (tedy pravokořenné) révy a nebo Barolo vyrobeno s netradičního klonu Nebbiolo rosa.

Vinařská oblast Piemonte

O oblasti

Piemont (italsky Piemonte) je oblast v severozápadní Itálii. Název Piemonte je odvozen od italského „piedi del monte“ neboli úpatí hor. Oblast je ohraničena ze tří stran Alpami, v nichž pramení na území Piemontu řeka Pád. Spolu s Toskánskem je to nejvýznamnější vinařský region Itálie v produkci vín té nejvyšší kvality. Piemont je regionem s velmi dlouhou...

Číst více

Vinařství z oblasti Piemonte

  • Giuseppe Cortese
    Giuseppe Cortese se narodil přímo v Barbarescu a již v útlém věku se připojil ke svému otci Giacomovi a vypomáhal mu v jeho obchodu s víny.
    Více o vinařství
  • Elvio Cogno
    Na začátku to byla Ristorante dell’Angelo v La Morra někde mezi stoly a hladovými zákazníky. Právě na tomto místě totiž rozvinul Elvio Cogno, narozený v roce 1936, původem z Novella, myšlenku výroby vlastního vína.
    Více o vinařství

Máte zájem o vína z této oblasti?

Kontaktujte nás a my vám zašleme nabídku vín, které importujeme.




Další vinařské oblasti

Oblast
Piemont (italsky Piemonte) je oblast v severozápadní Itálii. Název Piemonte je odvozen od italského „piedi del monte“ neboli úpatí hor.
Oblast
Největší italská vinařská oblast nabízející nejširší škálu vín, kterým však aktuálně kraluje vinná odrůda Glera.
Oblast
Slavná středoitalská oblast nabízející krásná místa pro dovolenou, ale také skvělá červená vína. Mezi ta nejslavnější patří i nejstarší italská apelace Chianti, nyní Chianti classico, která vznikla již před čtyřmi sty lety a buduje Itálii jméno jako málokteré jiné víno.