Nejslavnější vinice pro Sauvignon Blanc na světě leží ve dvou slavných apelacích na řece Loiře – Sancerre a Pouilly Fumé. V těchto apelacích působí mnoho skvělých vinařů, ale jenom jedno vinařství se vymyká, a to jak svým přístupem k pěstování révy a údržbě vinohradu, tak kvalitou a osobitostí svých vín. Tím je vinařství Didier Dagueneau v Saint Andelain. Své renomé získal Didier Dagueneau nekompromisním přístupem a touhou po dokonalosti po co nejčistším a pravdivém projevu odrůdy Sauvignon blanc na unikátním terroiru apelace Pouilly Fumé. Slávu vinařství vybudoval Didier Dagueneau svým nekompromisním přístupem a úsilím a po jeho tragické smrti v roce 2008 vede vinařství jeho syn Louis-Benjamin. Benjamin zdědil po otci píli, výjimečný vinařský cit a perfekcionismus. Plně aplikuje a dále rozvíjí názory a postupy svého otce a pokračuje v započaté práci možná ještě s větším úsilím než Didier, který mu nasadil laťku velmi vysoko. Benjamin dokázal svůj um již od svého prvního ročníku 2008 a v následujících ročnících zůstává věrný stylu vín svého otce. Vinařství hospodaří na svých 11 hektarech vinic organicky již od roku 1990. Pro kvašení vín používá vlastní konstrukci sudů o 320 l, které nazývá “cigares“, dále 600 l „tonnes“ a speciální na míru vyrobené dubové „vejce“. Veškerá práce na vinici je převážně manuální a 1 zaměstnanec se stará o 1 ha vinice. Raritou vinařství je malinký pravokořenný vinohrad, který jen v některých letech dává malé množství vzácného cuvée Asteroides.
Le Bourg, 5 RUE ERNESTO CHE GUEVARA
58150 Saint-Andelain,
Francie

Vinařství “Pascal Jolivet“ je jedním z nejmladších a zároveň nejdynamičtějších produkčních domů v oblasti Sancerre. Dnes ho najdete přímo v Sancerre, ale bylo založeno v roce 1987 v Pouilly-sur-Loire a velmi rychle se etablovalo jako reference Pouilly-Fumé a Sancerre ve špičkových francouzských restauracích a v nejvybranějších světových restauracích. Pascal Jolivet začal zcela od nuly nákupem hroznů a nyní vlastní vinice o celkové ploše přes 50 ha v nejlepších polohách apelace Sancerre a Pouilly-Fumé a kompletní plocha je od roku 2016 v organickém režimu. Mimo tyto dvě hlavní apelace produkuje řadu Attitude z vlastních vinic v oblasti Tourraine. Pascal Jolivet nepoužívá vyšlechtěné kvasinky, ale naopak nechává kvasný proces na přírodních kvasinkách, které pochází přirozeně z příslušné vinice. Vína si tudíž uchovávají svůj jedinečný charakter a jsou nenapodobitelná a originální. Ve vínech domény Pascal Jolivet naleznete charakter, eleganci, finesu a rovnováhu.
Domaine Pascal Jolivet
Chemin de Chavignol
18300 SANCERRE
www.pascaljolivet.com

Philippe Alliet se svou ženou Claude řídí tuto malou rodinou doménu sídlící v Cravant Les Côteaux od roku 1978. V roce 2011 se k rodičům připojil jejich syn Pierre. Vinařství vytváří jedna z nejvíce ceněných červených vín na Loiře na bázi odrůdy Cabernet Franc, a to výhradně v apelaci Chinon. A V současnosti hospodaří na 17 hektarech organicky pěstovaných vinic. Větší část vinic o stáří často kolem 80. let leží v blízkosti vinařství v části se štěrkovitými a písečnými půdami na území bývalého říčního dna řeky Vienne. Vinařství vlastní dvě unikátní parcely, které dávají charakterní červená vína se skvělým potenciálem zrání, a to od roku 2001 2 ha ve lieu-dit “L’Huisserie” jílovo-křemičité půdy s pazourkem “Péruche” a od roku 1989 3 ha vinice ve strmém jílovo-vápencovém svahu vysázené v roce 1979 v lieu-dit “Noiré“, které dává výjimečné cuvée „Coteau de Noiré“. Od roku 2008 vinařství též produkuje na 0,5 ha zhruba 2000 lahví ročně bílého vína na bázi odrůdy Chenin blanc.
La Pinnetrie
37500 Cravant-les-Côteaux
Francie

Vinařství François Chidaine sídlí na středním toku řeky Loiry ve vesničce Montlouis-sur-Loire. Podle většího historického města Tours se tato část regionu Údolí řeky Loiry nazývá Touraine. François se v Montlouis narodil ve vinařské rodině, ale vinařem se nestal z povinnosti ale se svého vlastního přesvědčení. Vinařské řemeslo, i když jak říká „zatraceně těžké“, mu učarovalo od malička a nikdy se nechtěl věnovat ničemu jinému. Sice po škole pracoval krátce v rodinném vinařství, ale poměrně záhy se rozhodl založit vlastní doménu a v roce 1989 se mu podařilo získat 4 hektary v apelaci Montlouis. Od začátku se zajímal o co nejpřírodnější a šetrné vinohradnictví a již od roku 1992 hospodaří na všech vinicích biologicky a od roku 1999 zavedl ve vinařství biodynamické principy. Patří mezi průkopníky biodynamiky na Loiře. Od roku 2000 hospodaří též na protějším břehu řeky Loiry v druhé slavné historické apelaci Vouvray. Aktuálně vinařství čítá 37 hektarů a vlastní nejlepší polohy v obou protilehlých apelacích. Klíčem ke zdejším rozmanitým terroirům je zdejší královská odrůda Chenin blanc a okrajově se věnuje i dalším odrůdám v apelaci Touraine, na několika parcelách v údolí řeky Cher. François Chidaine ovlivnil celou generaci vinařů nejen na Loiře a jeho vína jsou již od 90.let na vrcholu zdejší produkce.

5, Grande-Rue,
37270 MONTLOUIS-SUR-LOIRE
www.francois-chidaine.com
Všechno začíná u Alcidea Monmousseau, který úspěšně zakládá obchod s víny v Montrichardu a koncem 19. století se usazuje v jednom z nejvýznamnějších tufových lomů v oblasti. Justin Marcel, synovec zakladatele, se následně zaměřil na produkci šumivých vín v srdci tufových lomů, což je ideální místo pro zrání vín podle tradiční metody. Justin Marcel měl intuici, že cestovní ruch může být vynikajícím nástrojem pro růst společnosti. Věnoval se přijímání návštěvníků ve sklepích, prostřednictvím průvodců zaměřených na automobilisty a také propagaci značky na pláži u řeky Cher, která vznikla s nástupem placených dovolených a s tím spojených volnočasových aktivit. Justin Marcel se zaměřil také mimo Francii a již v roce 1928 byla vína Monmousseau představena ve Spojených státech. TOURAINE – region v srdci údolí Loiry, známý svými zahradami a nádhernými zámky. Francouzští králové, kteří si tuto oblast velmi oblíbili, přetvořili zdejší zámky na královská sídla, skutečné klenoty zasazené do pohádkových scenérií. Rodové znaky Monmousseau jsou inspirovány erby města Montrichard a vévody z Penthièvre.
Sklepy MONMOUSSEAU – 15 kilometrů sklepů v troglodytských jeskyních z tufového vápence. Všechna vína Monmousseau zde zrají po delší dobu, než určují pravidla apelace. Tufové sklepy zajišťují optimální zrání vína díky stálé teplotě, vlhkosti a tmě. Styl Monmousseau spočívá v pečlivém lisování, ze kterého se využívá pouze „srdce“ moštu – coeur de presse, což je zárukou jemnosti vín. První vinifikace tichých vín probíhá na dubových sudech, což dává vínům bohatší strukturu. Dominantní odrůdou je Chenin Blanc. Nízké dosáže umocňují čistotu aromatického profilu Cheninu.

Cave Monmousseau, Montrichard, Orchidées Maisons de Vin, Photo Briag Courteaux, Vin

71 Rue Vierzon,
41400 Montrichard
02 54 32 35 15
www.monmousseau.com
Vinařská oblast Val de Loire

O oblasti
Tato rozsáhlá vinařská oblast lemuje po délce zhruba 1000 kilometrů řeku Loiru, která představovala důležitou obchodní tepnu a díky níž se vína z jejího okolí snadno dostávala i do vzdálených krajů. Loira je mimo svá vína světově známá díky honosným zámkům, které jsou chloubo zejména části Touraine na středním toku. Dnes údolí řeky Loiry představuje...
Vinařství z oblasti Val de Loire
Máte zájem o vína z této oblasti?
"*" indicates required fields
Další vinařské oblasti ve Francii
