Pražská restaurace V Zátiší a francouzské vinařství Despagne na jeden večer spojily své síly a potěšily tak nejednoho fanouška vysoké gastronomie.

Od 11. do 13. října jsme měli tu čest přivítat ředitele vinařství Despagne Erica Grangera. Na své si přišli nejen profesionálové z oblasti gastronomie, pro které byla v dopoledních hodinách nachystána profi degustace a prezentace vín vedena právě Ericem; od 19:00 se potom odehrála degustační večeře v restauraci V Zátiší, kde k jednotlivým chodům byla vhodně napárována šestice vín. Na menu se objevily takové skvosty jako carpaccio z mušlí svatého Jakuba s koriandrem a citronovou emulzí nebo třeba dančí hřbet servírovaný s řepou a omáčkou Périgord. 
Co se týče vína, podávalo se bílé, růžové i červené z oblasti Entre-Deux-Mer, což je střední část regionu sevřená mezi řekami Garonne a Dordogne. Účastníky večeře překvapila především bílá vína, která nejsou pro region Bordeaux typická, ale jak se ukázalo, i ona zde mohou dosahovat úctyhodné kvality. Vedle prezentace jednotlivých vín se Eric Granger rozpovídal také o samotné rodině Despagne, vinařském rodu s tradicí starou více než 200 let a sídlící na Château Tour de Mirambeau. V současné době je Despagne známo především pro špičková vína za rozumnou cenu tak, abyste si mohli kousek Bordeaux vychutnat i u vás doma.
Degustovaná vína: